Hästarna 


 Lärkans Jeppe

Jeppe är en nordsvensk f. 2004 e. Kjöstad Jo u. Stormstina. Han är brun med bläs och tre halvstrumpor. Hans mankhöjd är ca 160 cm. Jeppe är stallets senaste nyförvärv (kom till stallet sommaren -08). Han var endast körd tidigare så vi håller på med hans inridning utbildning för närvarande. Han började gå lektioner försommaren 2009.
Jeppe är vänlig, otroligt sällskapssjuk och älskar uppmärksamhet. Bra gångarter hör också till hans styrkor.


 

 Tibnor BW

"Tibbe" är av nordsvensk travarras f. 1987 e. Rappfot u. Ajana. Han är brun och 157 cm hög. Tibbe brukar kallas "Turbo-tibbe" för det är en häst med mkt framåtbjudning som gillar hoppning. Bland eleverna så är han en populär uteridningshäst.


Sedan våren 2014 är Tibbe "halvtidspensionär" och rids endast lättare pass. 
 Tycandoxx

Tycandoxx kom till Birca i februari 2004. Han är ett engelskt fullblod f 1997, ca 160 cm i mankhöjd, fux med strimbläs o två vita halvstrumpor bak. Han är e. Forzando u. Running Tycoon. Tycando startade sin karriär som löphäst (han gjorde ca 30 starter - den sista sommaren 2001). Efter detta så är han använd som ridhäst. Tycando är en väldigt lugn och snäll häst som funnit sig väl till rätta som lektionshäst.. 


Tycando har skadade sig allvarligt maj 2015 - numera (våren 2016) fullt frisk :-)....PhoebePhoebe (uttalas Fiibii...) är Phedras föl som föddes den 19 maj 2003. Phoebe är efter andalusierhingsten Furtivo IV som står i Kalix. Phoebe är en tuff liten tjej som kommer att bli skimmel så småningom, fn är hon gulbrun till färgen.


 


Fiona

Fiona är Phedras föl som föddes den 19 maj 2005 (samma datum som hennes halvsyster Phoebe). Fiona är efter arabhingsten Lionel (numera död) som stód i Böle utanför Piteå. Fiona är en tuff liten tjej (som sin syster) som kommer att bli skimmel så småningom, fn är hon stickelhårig brun till färgen.


I minne bevarat

           Wippatorp Hawk
"Höken" är en varmblodstravare f. 1989 e. Rex Håleryd u. Han är stickelhårig brun och ca 154 cm hög. Höken går som lektionshäst och är en oerhört viktkänslig häst med sidvärtsrörelser som specialitet. Den tidigare så heta hästen har på äldre år blivit tryggheten själv...

Höken är sedan 2011 pensionär och sällskapshäst.

Höken somnade in sommaren 2015, 26 år gammal,  och betar numera tillsammans med Bircas andra hästar som gått till de evigt gröna ängarna.   Mariell

Mariell är svenskt halvblod f. 1995 Matador-Marino. Hon är svartbrun och ca 157 cm. Mariell kom till stallet i slutet av januari -05). Hon är inriden sent (mellan 8-9 års ålder) och har mest gått som avelssto. Hon har haft 5 klass 1 föl (samtliga ston!). 
Mariell är en riktig "dam" - lagom framåt, mjuka behagliga gångarter. Bland många ryttare en favorit.  


Mariell är sedan sommaren 2015 hos fodervärd i  Skara!
Vilda Krumelur

Vilda är Arabesk föl som föddes 2006. Hon är arabiskt fullblod (efter arabhingsten Lionel) och ägs av Marina S. Flyttade tillsammans med ägaren Marina till Kiruna sommaren 2014.Regalo

Regalo kom som rehabiliteringshäst till Birca i nov 2010. Han är en Lusitano f 1998, ca 160 cm i mankhöjd. Han var hingst till dess han var 10 år och har tävlat på hög nivå i dressyr.

Regalo går ej som lektionshäst


Våren 2013 förolyckades tyvärr Regalo pga en spark som träffade olyckligt och orsakade ett benbrott.

  Abu Faradjox

"Farre" är en fullblodsarab f. 1984 e. Carrier u. Alaska. Han är skimmel och 157 cm i mankhöjd. Farre är en känslig och mjuk häst med mkt framåtbjudning.
Efter en lättare senskada sommaren 2009 går inte längre Farre lektioner. 

Senhösten 2011 fick Farre sluta sitt liv, 27 år gammal, pga en olyckshändelse i hagen.
 

 Arrac Brick

Arrac är en varmblodstravare f. 1987 e. Messerschmidt u. Karamella. Arrac är utbildad LA dressyr och hoppning ca LD. Han är brun utan tecken och 165 cm hög. Arrac går i lektionsverksamheten.

Tyvärr så är Arrac sedan våren 2003 i hästarnas himmel. Han fick avlivas pga kolik som utvecklades till tarmvred trots massiva veterinärinsatser.Lora Li

Li är varmblodstravare f. 1976 e. Cooper W u. Liona Will. Hon är brun och 153 cm i mankhöjden. Li är numera pensionerad och går endast i hagen och har det bra.

Li fick den 26 januari 2005 sluta sina dagar 29 år gammal pga ålderskrämpor.
Lizz

Lizz är svenskt halvblod f. 1975 Herkules-Orkan. Hon är svartbrun och 156 cm i mankhöjd. "Flissan" var den "perfekta ridskolehästen" men är numera pensionerad och går endast i hagen och har det bra. Hon är tävlad LA dressyr och hoppad LB.

Ryttaren på bilden heter Matilda.

Lizz fick i januari 2002 sluta sina dagar! Hon var pigg & fräsch in i det sista men hennes framtänder blev dåliga....


Vienna

Vienna är ett angloarabsto född 1992 e. Red Baron - Jimmy Reppin. Hon är mörkbrun med lite vita tecken och ca 154 cm hög. Vienna är en mycket mjuk och sympatisk häst som funnit sig väl till rätta i den övriga flocken.

Tyvärr så är Vienna sedan hösten 2005 i hästarnas himmel. Hon fick avlivas pga kolik som utvecklades till tarmvred trots massiva veterinärinsatserPhedra

Phedra är svenskt halvblod f. 1984 Phaethonx-Rote Boldt. Hon är även hon isabell och 160 cm hög. Phedra är otroligt känslig och mjuk häst. Numera används inte Phedra i lektionsverksamheten pga av en skada. Phedra har även hunnit med att ha 4 föl.

Phedra blev 2001 pensionär pga en senskada i ett bakben. Hon blev sommaren 2003 mamma till Phoebe - ett stoföl efter andalusierhingsten Furtivo IV. Hon betäcktes sommaren -04 med arabhingsten Lionel. Detta resulterade i stofölet Fiona. I september 2007 fick Phedra sluta sitt liv och betar numera på de evigt gröna ängarna.


Gracex

Grace är en angloarab f. 1992 e. Mustangox u. Maydayxx u.e Royal Conductorxx. Hon är skimmel och 154 cm hög. En pigg och framåt häst som rör sig mjukt och smidigt. En ytterst känslig häst med ett hjärta av guld....

Grace blev pensionerad pga sparkskada. Hon betäcktes sommaren -05 och -06 men blev tyvärr ej dräktig. I augusti 2008 fick Grace och Ronja följas åt till de evigt gröna ängarna. Grace pålagring i höger framknä märktes mer o mer på hennes rörelser...
Ronja

Ronja är en nordiskorsning f. 1981 med okänd härstamning. Hon är brun och 155 cm hög. Ronja är "klippan" bland ridskolehästarna och en smart häst som hittar på en del bus, som t.ex öppna grinden till hagen....

Ronja blev 2007 pensionerad från lektionsverksamheten. I augusti 2008 fick Ronja (pga ålderkrämpor) följa Grace till de evigt gröna ängarna för att möta resten av Bircas hästar som gjort den resan tidigare!


Marimba

Marimba är svenskt halvblod f. 1987 Marocko-Pompe. Hon är isabell och endast 146 cm hög. Marimba är en av stallets populäraste lektionshästar. En "ärtig" och snäll häst som gärna hoppar. Ryttaren på bilden heter Caroline.

Marimba är blev sommaren 2007 pensionerad från lektionsverksamheten. Hon promenadreds fram till hösten 2009 då hon fick sluta sitt liv pga ökade problem med sina leder.Arabesk

Arabesk är en fullblodsarab f 1990 som ägs av Marina S. I stallet finns även hennes fölunge Vilda Krumelur f 2006.

I maj 2008 fick Arabesk sluta sitt liv pga ålderskrämpor. Ha det bra lilla vän tillsammans med de andra Birca-hästarna som vandrat vidare!